?

Må jeg ta livmorhalsprøve hvis jeg ikke har hatt sex?

Annet 23 . 10 Juli 2021
Spørsmål

Må man ta celleprøve fra livmorhalsen dersom man har tatt HPV-vaksine og aldri har hatt sex? Jeg hører ofte at "alle kvinner over 25 må ta celleprøve", men ser at feks Kreftforeningen sier at man ikke kan få HPV (og dermed livmorhalskreft) dersom man ikke har hatt sex. Jeg er aseksuell og jomfru, og tanken på celleprøva (spesielt spekelet) gir meg panikk og gjør at tårene presser på. Det er fortsatt et par år til jeg kommer til å få påminnelse om å ta prøve, men vil gjerne vite om jeg kan slappe av eller om jeg må begynne å forberede meg selv både mentalt og fysisk.

Annet (23)
Fagperson svarer
Hei

Det stemmer som du har lest. Det er vedvarende infeksjon med viruset HPV (humant papillomavirus) som er forutsetningen for å utvikle livmorhalskreft.

Dersom man ikke har hatt noen form for seksuell kontakt så har man heller ikke vært utsatt for slik smitte og trenger dermed ikke å ta livmorhalsprøve. Det er et godt poeng det du tar opp at en gynekologisk undersøkelse kan oppleves som ubehagelig, særlig dersom man ikke har vært seksuelt aktiv. I slike situasjoner så tenker jeg derfor at dette bør unngås når det ikke er god grunn.

Du vil likevel motta invitasjon til å delta i livmorhals-screening programmet på vanlig måte når du blir 25 år. Da dette går automatisk.

Fastlegen, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?